Terug naar de kennisbank

Wat is een API-koppeling

Benieuwd wat een API koppeling kost?

Met behulp van onze prijscalculator kun je eenvoudig een eerste prijsopgave ontvangen voor een API koppeling.

Bereken het

API is een afkorting en staat voor Application Programming Interface. Een API is een klein stuk software en zorgt er voor dat twee verschillende programma’s of systemen met elkaar kunnen communiceren. Een andere benaming voor een API zou software koppeling kunnen zijn, omdat je twee of meerdere software systemen aan elkaar gaat koppelen. Dagelijks maken we, zonder dat we het doorhebben, enorm veel gebruik van verschillende API’s. Je telefoon communiceert namelijk met de API van WhatsApp om nieuwe berichten op te halen of met de API van Buienradar om te controleren of het gaat regenen.

Wat is een API-koppeling?

API koppelingen voor bedrijven

WhatsApp en Buienradar zijn voorbeelden van API's die je voor jezelf gebruikt en zijn niet direct interessant op zakelijk niveau. Op zakelijk gebied kunnen API's uitstekend gebruikt worden bij het automatiseren van processen, synchroniseren van gegevens en het centraliseren van gegevens.

Een concreet voorbeeld

Je bent eigenaar van een kledingwinkel en je producten zijn recentelijk ook verkrijgbaar via een webshop. Om het overzicht te behouden over de financiële status van je bedrijf maak je gebruik van een online boekhoudprogramma, waar alle in- en verkoop wordt verwerkt.

Voordat de webshop gelanceerd werd, verwerkte je elke avond de verkoop van de dag in de administratie. Met de komst van de webshop zijn er echter zoveel bestellingen bijgekomen dat het niet meer in één avond te verwerken valt. Je zou iemand kunnen aannemen die dagelijks de bestellingen gaat verwerken, maar de loonkosten hiervoor zouden de marges verpletteren.

Een API koppeling zou in deze situatie een uitkomst bieden. Een API koppeling kan namelijk foutloos elke bestelling direct verwerken in de administratie, zonder enige handmatige actie. Zodra een bestelling wordt geplaatst communiceert de webshop met de API. De gegevens met betrekking tot de bestelling worden meegestuurd naar de API (denk aan klantgegevens, bestelgegevens, btw etc.). De API zorgt er vervolgens voor dat de bestelling wordt verwerkt in de administratie. Bij het verwerken wordt rekening gehouden met de juiste btw-codes en worden producten en verzendkosten in de verschillende grootboekrekeningen gezet.

Voorbeeld infrastructuur API koppeling

Wat zijn nou de voordelen van een API koppeling

Schaalbaarheid

Een API is extreem schaalbaar. Het maakt voor de API namelijk niet uit of er 500, 5.000 of 50.000 bestelling verwerkt moeten worden per dag. Ze worden met dezelfde snelheid en precisie verwerkt in de administratie.

Daarnaast kan een API ook gemakkelijk uitgebreid worden. Het voorbeeld van de kledingwinkel is namelijk nog maar het begin wat mogelijk is met een software koppeling. De API kan verder uitgebreid worden. In bovenstaande situatie zou je als ondernemer graag willen dat de voorraad van je fysieke winkel gelijkloopt met de beschikbare voorraad online. Een API kan ervoor zorgen dat de voorraad centraal wordt bijgehouden en ook wordt bijgewerkt zodra er een (online) verkoop plaatsvindt.

Veiligheid

Als bedrijf wil je controle houden over wat er vanuit je gegevensbronnen naar buiten wordt gestuurd. Niet alle gegevens die je bewaard zijn namelijk bedoeld voor de buitenwereld. Een API geeft je deze controle. Door gebruik te maken van een API kun je zelf bepalen welke gegevens terug worden gestuurd naar de persoon of applicatie die gebruik maakt van de API. Daarnaast kun je de API zo ontwikkelen dat er meer of andere gegevens worden gedeeld zodra een medewerker van je bedrijf met de API communiceert.

Het werkt ook andersom. De API geeft je de controle om de gegevens die naar de API worden gestuurd te valideren. Zo voorkom je dat er ongeldige of onvolledige informatie in je gegevensbronnen terecht komen.

Standaardisatie

Voorheen werd alles wat ook maar iets van een connectie was tussen applicaties een API genoemd. Door de groei van de populariteit van APIs is ook de vorm ervan veranderd. De moderne API wordt ontwikkeld volgens een aantal standaarden, zoals HTTP en REST. Dit zorgt ervoor dat ontwikkelaars gemakkelijk kunnen werken met deze APIs. Het is niet meer de vraag hoe je met de API communiceert, maar wat je communiceert.

Zit je te denken aan een API koppeling voor jouw bedrijf?

Neem dan eens contact op met ons. Wij kunnen helpen bij het uitdenken en het uitwerken van een API koppelingen tussen de systemen die jij binnen je bedrijf gebruikt.