Terug naar de kennisbank

Wat is een ERP systeem?

Wat is een ERP systeem?

ERP staat voor Enterprise resource planning. De afkorting volledig uitschrijven helpt echter nog steeds niet om duidelijk te maken wat het is. Zodra we het hebben over een ERP systeem dat hebben we het over een stuk software dat gebruikt wordt binnen een organisatie ter ondersteuning van alle processen binnen het bedrijf. Omdat niet elk bedrijf dezelfde processen heeft zijn de verschillende onderdelen opgesplits zodat alleen de onderdelen die nodig zijn gebruikt kunnen worden. Voorraadsystemen, bedrijfsadministraite en logistiekbeheer zijn veelvoorkomende processen die beheert kunnen worden in een ERP systeem.

Wat is een ERP systeem?

Is een ERP-systeem wat voor je bedrijf?

Zodra je momenteel gebruik maakt van verschillende systemen voor bijvoorbeeld voorraad, administratie en logistiek. Zou het waardevol zijn om eens te overwegen gebruik te gaan maken van een ERP-systeem. Dit systeem zorgt er namelijk voor dat alle processen met elkaar worden verbonden, waardoor alle informatie onderling beschikbaar is. Hierdoor hoef je verder geen gegevens meer over te zetten van je voorraadsysteem naar je administratiesysteem. Dit doet het ERP voor je.

Externe koppeling

Werk je met leveranciers en maken zijn gebruik van hetzelfde ERP-systeem. Vaak zijn de ERP-systemen gemakkelijk aan elkaar te koppelen zodat de communicatie tussen jouw bedrijf en je leveranciers nog makkelijker wordt.

Rapportages

Doordat alle gegevens van je bedrijf opgeslagen zijn binnen het ERP-systeem, kunnen er rapportages worden gemaakt die alle cijfers meenemen. Hierdoor krijg je een compleet beeld van de belangrijkste KPI's van je bedrijf om de productiviteit te verhogen en betere zakelijke beslissingen te nemen.

Betere rapportages uit ERP-systemen

Nadelen van een ERP-systeem

Kosten

De initiële investering die gedaan moet worden voor de aanschaf van een ERP-systeem kan aan de hoge kant zijn. Daarnaast zijn er vaak nog hoge licentie kosten om gebruik te maken van het systeem. Wanneer het goed is ingericht levert het gelukkig wel een hoge return-of-investment (ROI) op. Dit komt omdat er een veel beter beeld ontstaat waar de kosten worden gemaakt en hoe hierop bespaart kan worden. Bijvoorbeeld doordat er meer tijd bespaard wordt door betere planningen.

Maatwerk

ERP-systemen zijn zo ingericht dat ze gebruikt kunnen worden door zoveel mogelijk verschillende bedrijven. Vandaar dat de standaard functionaliteit zich toespitst op processen die in de meeste bedrijven voorkomen. Denk hierbij aan de administratie. Doordat de systemen zo zijn ingericht sluiten zo bijna nooit naadloos aan op je eigen bedrijfsprocessen. Om hiervoor te zorgen kan er maatwerk software gemaakt worden om toch te voldoen aan jouw wensen voor het ERP-systeem.

Verschillende aanbieders van ERP-systemen

SAP Business ONE

SAP Business ONE is ontwikkeld door SAP, het meest bekende ERP-systeem dat al door veel grote bedrijven wereldwijd wordt gebruikt. SAP Business ONE richt zich meer op de kleine en middelgrote bedrijven. SAP Business ONE weet waar zijn doelgroep behoefte aan heeft. De prijs voor dit systeem ligt relatief laag doordat je zelf bepaald welke onderdelen je gaat gebruiken. Hoe meer je gebruikt, des te duurder het wordt.

SAP Business One als ERP-systeem

Oracle

Bij veel mensen eerder bekend van zijn databases, maar door een aantal tactische overnames hebben ze een goede marktpositie kunnen bemachtigen binnen de ERP-systemen. In vergelijking met SAP is Oracle voor alle bedrijven, welk formaat dan ook.

Oracle ERP Cloud als ERP-systeem

Exact

Exact Online is een ERP-systeem dat is ontwikkeld door Exact Software. Dit bedrijf biedt softwarepakketten voor de boekhouding, human resource management (HRM), klantrelatiebeheer (CRM) en enterprise resource planning (ERP). Exact Software is een van de grootste uitgevers van ERP-systemen ter wereld. Exact Software richt zich primair op kleine en middelgrote bedrijven.

Exact Cloud als ERP-systeem

Sinds een aantal jaren ontwikkelt Elastic Web koppelingen voor Exact Online. Hiermee maken we slim gebruik van de software van Exact en breiden we dit uit zodat het naadloos aansluit op de wens van de klant. Maak je gebruik van Exact, maar sluit het nog niet naadloos aan op je organisatie? Wij kunnen helpen bij het ontwikkelen van een API Koppeling.

De lijst kan uiteraard nog verder aangevuld worden, maar dit zijn in onze ogen de drie meest benoemingswaardige aanbieders.